Συστατικά

Κερί Μέλισσας
Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες των νεαρών μελισσών και το χρησιμοποιούν για να φτιάχνουν την κυψέλη τους και για να σφραγίζουν τα κελιά της κηρήθρας. Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις, μαλακτικές, επουλωτικές ιδιότητες ενώ βοηθά το δέρμα να αποκτήσει απαλή και ελαστική υφή.

Ελαιόλαδο
Προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά. 

Οι χρήσεις του ελαιόλαδου στην αρχαιότητα, εκτός από τη χρήση του στις τροφές ήταν:- για περιποίηση του σώματος / καθαρισμό,- για τα αρώματα (αρωματικά λάδια), 

- σαν φυσικό συντηρητικό, 
- για φωτισμό (λύχνοι), 
- στη βυρσοδεψία. 

Είναι υποαλλεργικό, ενυδατικό και αντιοξειδωτικό. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το δέρμα από την πρόωρη γήρανση. Έχει αναζωογονητικές και αναπλαστικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα ποιοτική κατάταξη «παρθένο ελαιόλαδο», είναι το έλαιο που λαμβάνεται μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου. Επομένως, το «παρθένο ελαιόλαδο» είναι το λάδι ‘φυσικός χυμός’, το οποίο περιέχει ανέπαφα όλα τα βασικά συστατικά που περιείχε και μέσα στον ελαιόκαρπο και κατ’ επέκταση εκείνο που έχει όλες τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες. 

Τα «παρθένα ελαιόλαδα» κατατάσσονται και ταξινομούνται αναλυτικά με τις ακόλουθες ονομασίες, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε ελεύθερα λιπαρά οξέα (οξύτητα) και με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που προβλέπονται για την κάθε κατηγορία: 
- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤0,8%) 
- Παρθένο Ελαιόλαδο (οξύτητα ≤2,0%) 
- Ελαιόλαδο Λαμπάντε (οξύτητα >2,0%) (είναι ακατάλληλο για κατανάλωση ως έχει και προορίζεται για βιομηχανική χρήση). 

Πτητικές ουσίες που απομονώνονται μέσω μιας διεργασίας, όπως η απόσταξη, από ένα αρωματικό φυτό ενός συγκεκριμένου φυτικού είδους. Το αιθέριο έλαιο φέρει, συνήθως, το όνομα του φυτικού είδους από το οποίο έχει προκύψει. 

Κύριες θεραπευτικές ιδιότητες των αιθερίων ελαίων
- Αντισηπτικές, αντιβακτηριακές, αντιικές, αντιμυκητικές. 
- Επουλωτικές. 
- Αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιτοξικές, υπεραιμικές. 
- Χαλαρωτικές, κατασταλτικές, αντικαταθλητπικές. 
- Σπασμολυτικές, χωνευτικές, διουρητικές. 
- Ανοσοδιεγερτικές, ορμονικές. 
- Εντομοκτόνες, απωθητικές. 
- Αποχρεμπτικές. 
- Αποσμητικές. 

Μερικά γνωστά αιθέρια έλαια είναι:
Άρκευθος, Βασιλικός, Βετιβέρ, Γαρύφαλλο, Γεράνι, Γιασεμί, Γκρέιπφρουτ, Γωλθερια, Δάφνη, Δεντρολίβανο, Ευκάλυπτος, Θυμάρι, Καμφορά, Κανέλα, Κέδρος, Κόλιανδρος, Κυπαρίσσι, Λεβάντα, Λεμόνι, Λεμονόχορτο, Λιβάνι, Μανταρίνι, Μαντζουράνα, Μάραθος, Μαστίχα, Μελισσόχορτο, Μέντα, Μοσχολέμονο (λάιμ), Μύρο, Νερολί, Παλμαρόζα, Πατσουλί, Περγαμόντο, Πετιγκρέιν, Πεύκο, Πιπέρι Μαύρο, Πορτοκάλι, Ρίγανη, Ροδόξυλο, Σανδαλόξυλο, Σιτρονέλλα, Τεϊόδεντρο, Τζίντζερ, Τριαντάφυλλο, Υλανγκ-Υλανγκ, Φασκόμηλο, Χαμομήλι, κλπ.

Είναι μέρος του «χυμού» που υπάρχει σε κάθε φυτό και λαμβάνονται με διάφορους μεθόδους. 

Τα φυτικά έλαια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι ιδανικά για την υγεία της επιδερμίδας και την χαρίζουν την απαραίτητα τροφή και ενυδάτωση. 

Μερικά γνωστά φυτικά έλαια είναι: 
Neem Oil, Αβοκάντο, Άγριο Τριαντάφυλλο, Αλόη Λάδι, Αμαμελίδας Λάδι, Αμυγδαλέλαιο, Αργκάν, Άρνικα, Αχιλλέα, Βερυκοκέλαιο, Βούτυρο Κακάο, Βούτυρο Καριτέ, Βούτυρο Μακαντάμια, Βούτυρο Μάνγκο, Δαφνέλαιο, Ιπποκάστανο, Καλέντουλα, Καροτέλαιο, Καρύδα Λάδι, Καρυδέλαιο, Καστορέλαιο, Μακαντάμια Λάδι, Νυχτολούλουδο, Ροδακινέλαιο, Ρυζέλαιο, Σησαμέλαιο, Σιτέλαιο, Σογιέλαιο, Σπαθόλαδο, Σταφυλέλαιο, Τζοτζόμπα, Φοινικέλαιο, Φουντουκέλαιο, Χαμομήλι, κλπ. 

Ανθόνερο
Είναι το υπό-προϊόν της διαδικασίας παραγωγής αιθέριου ελαίου. Μετά την παραγωγή / απόσταξη του αιθέριου ελαίου το υδαρές αρωματικό απόσταγμα που απομένει είναι το ανθόνερο. 

Το ανθόνερο κρατάει ένα μέρος από τα αιθέρια έλαια του φυτού από το οποίο προέρχετε, με αποτέλεσμα να είναι ευεργετικό για το δέρμα.

Μερικά γνωστά ανθόνερα είναι:
Αγγουρόνερο, Αμαμελίδας νερό, Γεράνι νερό, Γιασεμί νερό, Δεντρολίβανο νερό, Ευκαλυπτονερο, Λεβάντας νερό, Νερολί ανθόνερο, Πορτοκάλι ανθόνερο, Ροδόνερο, Τήλιο νερό, Φασκόμηλο νερό, Χαμομηλόνερο, κλπ.